Pous o fonts de ciència? jo trio les fonts... i l'actitud Co- i 2.0
Des de sempre m'ha encantat aprendre i adquirir coneixement i compartir-lo i transferir-lo. La meva àvia (Maria Antònia Ribas Palau) sempre deia que "hi ha persones que són pous de ciència i n'hi ha que són fonts". Doncs bé, sempre m'he decantat cap a les fonts. Quin sentit té tenir un gran coneixement i no saber o no voler transferir-lo, quan tot es perdrà absorbit en un immens forat negre en arribar la mort?
Per aquest motiu, des del primer moment que vaig sentir a parlar del seminari "Renacer" i d'Alfons Cornella, ja fa força anys, a partir d'un amic meu que és una gran font de saber i d'imaginació (gràcies Jordi!), vaig indagar per Internet i vaig trobar Infonomia (ara també un grup de Linkedin). Aquesta xarxa i la seva filosofia em van captivar des del primer moment i encara la segueixo ben atentament.
Entre d'altres, i relacionat amb el coneixement, ara també em captiva Co-Society, el nou projecte d'Alfons Cornella. M'adono que la realitat passa i passarà cada vegada més per l'actitud i filosofia Co-, la connexió, la col·laboració, la combinació i la intersecció. I també passa i passarà per per l'actitud 2.0, com ens va explicar Ignasi Alcalde l'any 2012 al curs d'infoxicació. Una actitud oberta, disposada contínuament a aprendre i compartir; una actitud que va molt més enllà del coneixement i actualització de les eines 2.0 disponibles (tant impossible com estressant).
Crec fermament en la societat del coneixement com a instrument per millorar el medi ambient i el territori, així com per aconseguir també millores socioeconòmiques i culturals. I vull contribuir, dins de la meva petita escala, a transferir algun del coneixement que m'ha arribat i que crec que he tingut oportunitat de recollir (dins les limitacions de temps, d'àrees d'interès i de propi nivell base de coneixement, és clar). Són:
  • recursos professionals: guies, bases de dades de coneixement ambiental i territorial, etc.
  • informes de cursos i jornades als quals he anat assistint, especialment entre els anys 2003 i 2004, quan tenia molt més temps lliure i podia fer els informes amb l'objectiu d'ampliar el coneixement a tots aquells no assistents a les jornades o cursos.
  • recursos propis útils per a la comunicació: síntesi de moltes reflexions pròpies per tal de fer arribar un missatge de la manera més clara possible.